Do resocializačného strediska dnes prišli desiatky návštevníkov

13.12.2011 Prešov

Prešov 13. decembra (TASR) – V Resocializačnom stredisku Domov nádeje v Prešove, ktorého zriaďovateľom je Gréckokatolícka charita (GKCH), dnes v rámci Dňa otvorených dverí privítali desiatky návštevníkov. Toto akreditované zariadenie sociálnych služieb sa venuje starostlivosti o ľudí po liečbe závislostí.
Podujatie organizujú už po piaty raz a na jeho príprave sa podieľajú klienti i terapeuti. Na výstave v spoločenských priestoroch strediska prezentujú výrobky, ktoré vytvorili v rámci terapií a záujmovej činnosti. Návštevníci tu nájdu výrobky z dreva, textilu i papiera. Hostí dnes klienti ponúkli i vlastnoručne napečenými koláčmi.
Terapeutka zariadenia Gabriela Šostáková pre TASR uviedla, že pôvodným zámerom týchto výstav a stretnutí bola propagácia výrobkov, prípadne ich predaj. To sa však postupne menilo a do popredia sa dostala iná myšlienka.
\"Chceme ukázať verejnosti, aké dôležité miesto má resocializácia v doliečovacom procese závislých. Chceme, aby sa spoločnosť dozvedela o týchto problémoch, ktoré trápia mládež i dospelých,\" konštatovala Šostáková.
Napriek tomu, že zriaďovateľom domova je GKCH, jeho činnosť podľa terapeutky nemožno brať len ako charitatívnu, ale predovšetkým ako poskytovanie odbornej starostlivosť. Šostáková verí, že klienti sa budú môcť znovu vrátiť do normálneho života, ak bude spoločnosť tejto problematike venovať patričnú pozornosť, problémom sa postaví priamo a v neposlednom rade dá najavo, že jej záleží na týchto ľuďoch. Rovnako chcú upozorniť na potrebu prevencie, čomu ochotne pomáhajú aj niektorí klienti.
\"V súčasnosti máme v zariadení celkom 25 klientov vo veku od 24 do 56 rokov. Je tu deväť kmeňových zamestnancov a stredisko pracuje pod odbornou garanciou psychológa a psychiatra,\" konštatovala terapeutka. Dodala, že v rámci resocializácie sa tu realizuje psychoterapia, socioterapia, arteterapia, športová a pracovná terapia. Prevádzkujú autoumyváreň, stolársku dielňu, práčovňu pre verejnosť a kuchyňu pre potreby zariadenia.
Desiatky svojich výrobkov dnes vystavoval aj 31-ročný klient, ktorému tu nehovoria inak než Majky. Ten je v zariadení vyše 1,5 roka a v rámci arteterapie vyrába košíky z novinového papiera.
\"Je to moja záľuba, upokojuje ma to a vidím za sebou výsledky, aj keď je to možno typická ženská práca. Pomohlo mi to hlavne na začiatku, keď som sem prišiel, lebo tri mesiace som nemal vychádzky,\" povedal Majky. O svojom pití alkoholu, drogách i živote medzi bezdomovcami hovorí veľmi otvorene.
Dodal, že po absolvovaní protialkoholického liečenia, mu v tomto zariadení veľmi pomohli a ľudí, s ktorými tu žije, považuje za svoju rodinu. Napriek tomu, že by mohol odísť na Vianoce za svojimi príbuznými, chce aspoň dva dni stráviť s priateľmi v zariadení.
 

Vyberte región

mark